Tuintips

Onder het motto men is nooit te oud om te leren hierbij een aantal algemene tips voor een mooiere tuin. Ook nemen we een aantal specifieke knollen en bollen onder de loep. Veel tuin en leesplezier.

Wat is een bol?

Een bloembol is eigenlijk een ondergrondse voorraadschuur en bloemfabriek. In de bol is alles aanwezig om de plant op het juiste moment uit te laten komen. Dit is duidelijk te zien wanneer je een bol door middensnijd. In het hart van de bol zit de bloem centraal als een baby in de buik van zijn moeder. Deze kiem heeft al het uiterlijk van een bloem wanneer hij nog in de bol zit. Om de kiem zit een vlezige witte substantie welke de rokken worden genoemd. In een echte bol, zijn het deze rokken die al het voedsel voor de bol hebben opgeslagen om de bol te laten groeien en bloeien.

Wat is het verschil tussen bollen, knollen en wortelstokken?

Technisch gesproken zijn veel populaire bloembollen geen echte bollen. Crocussen en gladiolen zijn bijvoorbeeld eigenlijk knollen, terwijl de grote bekende dahlia eigenlijk een wortelstok is. Het verschil tussen bollen en knollen is klein, en ze lijken heel erg op elkaar. Het grote verschil is de manier van voedselopslag.

Voorjaarsbloeiende bollen zijn winterhard; zomerbloeiende bolgewassen houden van warme temperaturen. Bloembollen zijn te verdelen in voornamelijk 2 groepen:

Voorjaarsbloeiende (deze worden in de herfst geplant)
Zomerbloeiende (welke worden geplant in het voorjaar)

Een meer nauwkeurige groepering, verdeelt de bloembollen in bollen, knollen en wortelstokken. Over het algemeen zijn voorjaarsbloeiende bollen winterhard. Deze bollen, zoals Tulp, Hyacint en Narcis, worden geplant in de herfst, voor de eerste vorst, en hebben de wintermaanden nodig om zetmeel om te zetten in suiker. Veel voorjaarsbloeiers, zoals narcissen, overleven goed en kunnen in de grond blijven om jaar na jaar te bloeien.

De meeste zomerbloeiende bollen zijn niet winterhard. Deze bollen kunnen de harde winter condities niet overleven en moeten in het voorjaar na de laatste vorst worden in geplant. Om van deze bollen jaar na jaar te kunnen genieten, moeten ze in de herfst worden opgegraven en binnen opgeslagen de winter doorbrengen. Een uitzondering is de lelie. Veel zomerbloeiende lelies zijn winterhard en kunnen in het voorjaar of in de herfst worden geplant.