Candidum Lelie

Deze lelie wordt al eeuwen gecultiveerd. De oorsprong is nog steeds niet bekend, maar de vermoedens beschouwen Klein Azië als de oorsprongslocatie. In diverse historische geschriften wordt zelfs gesuggereerd dan deze lelie al in de Middeleeuwen werd gebruikt als snijbloem. Overigens wel voor versiering van kerken (mede omwille van de ongelofelijke parfum die de bloem afgeeft) .

De Candidum lelie moet in tegenstelling tot de andere lelies bij voorkeur in het najaar geplant worden (en wel meteen na aankoop). De andere lelies, zoals de Aziaten en Oriëntals kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar geplant worden.

Deze lelie groeit het beste in een calcium rijke grond met goede drainage. De plantlocatie moet veel licht hebben hoewel direct zonlicht juist minder goed is. Een oplossing is deze lelie te combineren met vaste planten die de bodem en de ‘voet’ bedekken met hun bladeren. De bollen kunnen meerdere jaren achter elkaar bloeien. Plant deze bollen dicht bij het terras of langs een pad, de geur is namelijk heerlijk. In de historie werd deze bol dan ook gebruikt als parfum. Iedere bloemsteel kan 10 tot 20 bloemen dragen.

Symboliek van de lelie:

De lelie symboliseert onschuld, vergankelijkheid, koninklijkheid, geestelijke liefde, puurheid, vruchtbaarheid, zuiverheid, reinheid en eenheid.

De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden met lelies voor een puur en vruchtbaar leven.

Upload Image...

Geneeskundig gebruik

Over de –mogelijke- geneeskrachtige werking van Candidum doen vele verhalen de ronde.

Plinius en Dioscurides zou de madonnalelie aanbevolen hebben als geneeskrachtige plant, vooral bij vrouwenkwalen. En ook bij de Egyptenaren zou de madonnalelie als “heler van vrouwenkwalen” hebben gegolden.

De slijmhoudende fijngewreven bol werd door de artsen in Egypte gebruikt voor verzachtende omslagen bij tumoren, ontstekingen en brandwonden.

Lelieolie gebruikte men vroeger bij brandwonden en oorpijn.

Tot de uitvinding van het Engels verband vonden de kroonbladeren op brandewijn als huismiddel vroeger overal veel toepassing als antiseptisch en wondhelend verbandmiddel.

Dit zijn slechts enkele van de verhalen die over de medische werking van deze bol gaan.

Technische fiche:

Latijnse naam: Lilium Candidum (familie van de Liliaceae)
Populaire bijnamen : Sint-Jozefslelie, Madonna lelie, Kerklelie
Hoogte : van 1 meter tot 1, 80
Boltype : bol Plantafstand: 20 cm
Toepassingen: borders en bloembedden met vaste
lanten, en als snijbloem
Bloeiperiode : zomer (juli-augstus)
Oorsprong : klein-Azië
Kleur : puur wit
Standplaats : Zonnig, of lichte half-zonnige standplaats
Diepte: In tegenstelling tot andere lelies hoeven deze lelies niet zo diep geplant te worden. 3 cm boven de neus van de bol is voldoende.

Koop vandaag nog online je favoriete Lelie online bij Alkemade Bloembollen