Chionodoxa komt van het Griekse woord chion wat ‘sneeuw’ betekent en doxa wat ‘roem’ betekent

De populaire naam is dus een letterlijke vertaling van de botanische naam. Dit geldt ook voor de vertaling in het Engels ‘Glory of the Snow’, en in het Duits (Schneeruhm of Schneeglanz). De Fransen refereren naar dit bolgewas als Chionodoxa hyacintedes neiges.

Meer plant tips

Chionodoxa soorten zien er mooi uit wanneer ze geplant worden in de omgeving van veel vaste planten. Ze bloeien nl eerder dan de meeste vaste planten. Ze geven de tuin dus eerder in het seizoen al een mooie kleur. Ze kunnen ook dichtbij erg-vroege vaste planten worden geplant om mooie kleurcombinaties te verkrijgen. Verschillende soorten van de Primula, Pulmonaria (Longkruid), Pulsatilla, Hepatica, Arabis, Aubrieta en Helleborus (Kerstroos) zien er samen met de Chionodoxa mooi uit. De bollen zijn ook handig om naast bladverliezende heesters te plaatsen. Ze kunnen zelfs in het gras staan samen met sneeuwklokjes en krokussen. Plant altijd minimaal 15 bollen.

Net als met veel andere bloembollen, is het mogelijk om Chionodoxa in het gras te planten. Een voorbeeld zou zijn om narcissen bollen op hun normale hoogte te planten, hier grond over te strooien tot de nek van de bollen en hier bovenop chionodoxa bollen te planten. Het blauwe van de Chionodoxa bloemen is een mooi contrast naast bloemen zoals de gele en witte narcis en een kleine vroegbloeiende rode tulp.

De bollen van de Chionodoxa verwilderen makkelijk. Ze vormen niet alleen bollen, maar onder goede omstandigheden produceren ze ook zaad wat zal gaan kiemen. Zo komt het dat jonge planten soms in een hele andere hoek van de tuin gaan bloeien. Dit is vaak het werk van dieren die het zaad meenemen naar een andere hoek van de tuin. Wanneer je heel veel bollen wilt krijgen moet je de bollen helemaal ongehinderd laten, je mag de bollen niet aanraken en er je moet er niet in de buurt wieden. Laat ook de bladeren op de bollen liggen in de herfst zodat de bladeren de grond kan verreiken. Hierdoor groeien er het jaar erop nog meer bollen.

Belangrijke soorten:

Meestal wordt het aantal soorten op 8 gehouden. Het exacte aantal is moeilijk te achterhalen sinds er veel verwarring is rondom de benaming. Een voorbeeld van een naam in boeken en catalogussen is C. gigantea, maar expert zijn het over eens dat dit geen soort is maar een grotere variëteit van de C. luciliae.

Familie: Liliaceae
Populaire naam: Sneeuwroem
Bloemkleur: licht blauw met donker blauw hart
Bloeiperiode: Februari – Maart
Hoogte: 15 cm
Plantdiepte:10 cm
Plantafstand: 8 cm
Lichtomstandigheden: volle zon en halfschaduw
Toepassingen: borders en onder bomen en heesters

Plant vandaag nog je favoriete Chionodoxa en bestel hem bij Alkemade Bloembollen