Zonder groene vingers uw eigen Gloriosa kweken!

Familie: Liliaceae Categorie: overblijvend, kamerplant of in kasje. Hoogte: 150 cm.

Algemeen:

De Gloriosa is een klimplant met puntig frisgroen, glanzend blad, waaraan hechtranken zitten. Het is een snelle groeier en als de plant ruim een meter hoog is, worden bloemknoppen gevormd. De grote bloemen beginnen heldergeel, krijgen langzamerhand een rode tekening, en worden uiteindelijk helemaal rood. De plant blijft lang bloeien. Makkelijk te kweken, doet het ook erg goed in een koude kas, als snijbloem. De Gloriosa is een bijzonder mooie plant. Niet alleen is de bloem fraai om te zien, botanisch gezien is het een zeldzaamheid dat een knolgewas en bovendien een lelieachtige, klimt

Opkweek

Het hele jaar door te zaaien, maar moet wel warm worden opgekweekt met veel licht, in een flinke pot met voedzame grond. Voor een zuidraam in de volle zon, of in een kasje. Zorg voor een touw als steun, de plant hecht zichzelf vast. Niet in een boog leiden voordat bloemknoppen gevormd zijn. Regelmatig kamerplantenmest geven. Enige maanden na de bloei sterft de bovengrondse plant af, in de grond rest een knol die droog bewaard moet worden tot het volgende groeiseizoen.

Vul een pot voor 3/4 met potgrond. Leg onder in de pot een flinke hoeveelheid potscherven als drainage Leg de knollen horizontaal op de potgrond met de groeipunt omhoog, zo’n 3 cm onder de grond. Giet na het poten van de knollen de grond over de hele oppervlakte van de pot goed nat. Mocht U de plant buitenzetten doe dit dan op een zonnige plaats en denk eraan dat de Gloriosa vorstgevoelig is. Na ongeveer 7 weken gaan de planten bloeien.

Tegen het begin van december zal de plant helemaal afsterven. Knip de plant dan af. Geef geen water meer en laat de pot met grond overwinteren bij kamertemperatuur (15-20° C) op een droge plek

Vanaf april kunt u de nieuwe knollen uit de droge grond halen. U heeft 2 nieuwe knollen gekregen van elke oude plant. Om de knollen te oogsten moet u de pot omkeren, en voorzichtig de knollen uit de grond halen. Let hierbij wel op de nieuwe groeipunten, deze mogen niet beschadigd worden.

Oorsprong van de plant: De gematigde zones van Afrika en West-Azië

Ook graag de mooiste Gloriosa kweken